Kategori : ISO Sertifikaları
Yazar ; Bilal Demirci
Yayım Tarihi ; 30/12/2022
ISO 55001 Belgesi belgendirme firmaları
Yakın Zamanda Eklenenler
.
Bize Ulaşın
    ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Nedir?
    ISO 22301 Belgesi Nasıl Alınır?

    ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey ;

    ISO 22301 Belgesi, bir kuruluşun İş Sürekliliği Yönetim Sistemini (BCMS) onaylamak için uygulaması gereken koşulları tanımlamaktadır. Bu standardın şartlarına uymak için kuruluşun, olağanüstü hal durumunda (doğal afetler, yangınlar, salgın hastalıklar, siber saldırılar ve diğer dış tehditler gibi) kuruluşun dayanıklılığını artırmak için bir BCMS geliştirmek, uygulamak, işletmek, izlemek, gözden geçirmek, sürdürmek ve iyileştirmek için bir modeli belgelemesi gerekir.

 

    ISO 22301:2019, Uluslararası İş Sürekliliği Yönetim Sistemleri standardının güncellenmiş halidir. Bu standart, kuruluşların normal operasyonlarındaki bir kesintinin etkisini etkili bir şekilde yönetmelerine yardımcı olmak için en doğru uygulama çerçevesini faaliyete geçirir. Standardın amacı, bozulmadan kaynaklanan etkinin tamamen azaltılmasını gerçekleştirmek için gerekli değildir. Bir kesintinin ardından kabul etmeye istekli olduğu etkinin miktarını ve türünü bilmek için kuruluşu desteklemektir. Bundan sonra organizasyon, organizasyonel ihtiyaç için doğru boyutlandırılmış bir iş sürekliliği sistemi oluşturur.

 

    BCP Nedir?

    İş Sürekliliği, bir kuruluşun bir felaket meydana geldiğinde ve sonrasında birincil işlevlerini sürdürme yeteneğidir. İş Sürekliliği Planlaması, görev açısından kritik hizmetlerde kesintileri önlemeyi ve kuruluşun tam işlevini olabildiğince hızlı ve verimli bir şekilde yeniden kurmayı amaçlayan risk yönetimi süreçleri ve prosedürleri oluşturur.

 

    Standart temel iş sürekliliği gereksinimi, bir olağanüstü durum sırasında temel işlevleri çalışır durumda tutmak ve mümkün olduğunca az kesinti süresiyle kurtarmaktır. Bir iş sürekliliği planı, doğal afetler, yangınlar, salgın hastalıklar, siber saldırılar ve diğer dış tehditler gibi çeşitli düzensiz olayları dikkate alır.

 

    BCMS Nedir?

    İş Sürekliliği Yönetim Sisteminin amacı, bir kuruluşun kesintiler sırasında çalışmaya devam etme genel yeteneğini yönetmeye yönelik kontroller ve yetenekler için hazırlık yapmak, bunları sağlamak ve sürdürmektir.

 

    İş Için Bcms'nin Faydaları Nelerdir?

    Görünür Esneklik: Etkili bir BCMS, mevcut ve potansiyel müşterilere, bozulmaya karşı kurumsal hazırlık konusunda kanıt sağlar. Bu, aksamaların insanların yaşamları üzerinde önemli etkilerinin yanı sıra devlet, finans, savunma ve sosyal hizmetler gibi mali etkileri olabileceği sektörlerde özellikle önemlidir.

    Rekabet Avantajı: Faaliyet gösteremeyen veya bunu düşük bir kapasiteyle yapan rakiplerden iş kazanabilir. Bir şirket, daha güçlü finansal yeteneklerden faydalanmanın yanı sıra müşterileri çekecek itibar faydaları sağlayabilir. İş Sürekliliği Yönetim Sistemi, bir kuruluşun daha verimli bir şekilde teklif vermesine veya ihale yapmasına yardımcı olur.

Kuruluş Değerini Koruyun: Bir BCMS, yıkıcı bir olayın olumsuz etkisini azaltmaya yardımcı olur. Bu, kuruluşa önemli miktarda para, zaman ve itibar açısından tasarruf sağlayabilir.

 

    ISO 27001 ile ISO 22301 arasındaki fark nedir?

    ISO 22301, bir kuruluşun yıkıcı olayları yönetme konusundaki genel yeteneğini yönetmek için kontrollerin ve önlemlerin uygulanmasının ve çalıştırılmasının önemini gösteren bir İş Sürekliliği Yönetim Sisteminin (BCMS) uygulanmasını gerektirir. ISO 27001 ise bilginin gizliliğini, bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini koruyan bir Bilgi Güvenliği Yönetim Sisteminin (BGYS) uygulanmasını gerektirir.

 

    ISO 22301:2019'un 10 Maddesi ;

 

    ISO 22301, Maddeler olarak bilinen 10 bölümden oluşur. Madde 4.0 – 10.0 kapsamındadır.

 

Madde 1: Kapsam

Madde 2: Normatif Referanslar

Madde 3: Terimler ve tanım

İş devamlılığı

iş sürekliliği yönetimi

İş sürekliliği planı

İş Etkisi Analizi

Kriz Yönetim Ekibi

kesinti

çağrı

Maksimum Tolere Edilebilir Kesinti Süresi (MTPD)

Asgari İş Sürekliliği Hedefi (MBCO)

Kurtarma Noktası Hedefi (RPO)

Kurtarma Süresi Hedefi (RTO)

 

Madde 4: Kuruluşun bağlamı

Dahili Bağlam

Dış Bağlam

İlgili taraflar

Yasal ve Düzenleyici

Yönetim Sistemi Kapsamı

 

Madde 5: Liderlik

İş Sürekliliği Politikası

Görev ve Sorumluluklar

Bir Denetçiye Liderliği Kanıtlamak

 

Madde 6: Planlama

Risk ve Fırsatları Ele Alma

İş Sürekliliği Hedefleri

Hedeflere Ulaşmak

Hedeflere Ulaşmak

 

Madde 7: Destek

Yetkinlik

Farkındalık

İletişim

Belgelenmiş Bilgi

 

Madde 8: Operasyon

İş Etki Analizi ve Risk Değerlendirmesi

İş Etkisi Analizi

Risk değerlendirmesi

İş Sürekliliği Stratejisi ve Çözümleri

İş Sürekliliği Planları

İş Sürekliliği Belgelerinin ve Yeteneklerinin Değerlendirilmesi

 

Madde 9: Performans değerlendirmesi

İzleme, Ölçme, Analiz ve Değerlendirme

İç Denetim

Denetim Programı Denetimleri

Yönetim İncelemesi

 

Madde 10: İyileştirme

Uygunsuzluk ve Düzeltici Faaliyet

Sorun kaynağı çözümlemesi

ISO 22301 Belgelendirmesinin Önemi?

 

    ISO 22301 Belgesi almak, sürekli ve etkili hizmet sağlamak için operasyonel aksaklıkların hemen üstesinden gelebileceklerini paydaşlarına kanıtlaması gereken kuruluşların öncelik listesinde üst sıralarda yer almalıdır. ISO 22301 Sertifikasını almak, kuruluşu iş esnekliğine adamış ayrı bir şirketler grubu içine yerleştirir. QRS Belgelendirme firmasına ISO 22301 Belgesi hakkında tüm sorularınızı sorabilirsiniz. ISO 22301 Belgelendirmesi hakkında daha detaylı bilgi için 0232 364 49 03 no.lu telefondan bize ulaşabilirsiniz. ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Belgesi hakkında talepleriniz için uzmanlarımızı aramaktan çekinmeyiniz.

 

Benzer Konular
HAKKIMIZDA
KAYRA PATENT ULUSLARARASI
BELGELENDİRME HİZMETLERİ
LİMİTED ŞİRKETİ
Anadolu Cad. No:340 Sarıbeyoğlu Apt. K:8 D:38
Karşıyaka İzmir
KAYRA-WEB Servisi
KAYRA-WEB Servisi
HAKKIMIZDA
KAYRA PATENT ULUSLARARASI BELGELENDİRME HİZMETLERİ LİMİTED ŞİRKETİ
Anadolu Cad. No:340 Sarıbeyoğlu Apt. K:8 D:38
Karşıyaka İzmir
Telefon:0 (232) 364 49 03
KURUMSAL
Ana Sayfa
Kurumsal
İletişim
Belge Ara
AKREDİTASYON
NAC Akreditasyon
KAYRA-WEB Servisi
.