Kategori : ISO Sertifikaları
Yazar ; Bilal Demirci
Yayım Tarihi ; 04/11/2022
.
Gıda Sektöründe Ghp Ve Gmp nasıl alınır, belge veren firmalar kimlerdir.
Yakın Zamanda Eklenenler
.
Bize Ulaşın
    Gıda Sektöründe Ghp Ve Gmp Gıda Güvenliği Denetimleri Nelerdir?

    Her zaman son derece önemli olan gıda güvenliği standartları. Ancak COVID-pandemisinden bu yana, gıda endüstrisi üzerinde daha fazla inceleme yapıldı. Neyse ki, gıda ticareti konusunda kaliteyi sağlamada tedarik zinciri boyunca iyi uygulamalar asgari dikkat etmektedir. Bu uygulamalar, gıda endüstrisinde İyi Hijyen Uygulamaları (GHP) ve İyi Üretim Uygulamaları (GMP) olarak bilinir.

 

    İşte hijyen ve üretim uygulamaları, yani gıda endüstrisi bağlamında GHP ve GMP ile ilgili bilmeniz gereken önemli şeyler için bir rehberdir. Bu uygulamalar, gıda ürünlerini sorunsuz bir şekilde teslim etmenize ve bu öngörülemeyen zamanlarda işinizi olabildiğince verimli ve güvenli tutmanıza yardımcı olurlar.

 

    Gıda Sektöründe İyi Hijyen Uygulamaları (GHP) Nelerdir?

    Gıda tedarik zincirinizde iyi hijyen yönetimini teşvik etmek için çalışmak önemlidir. Bunu yapmak için tedarik zinciri süreçlerinizi denetlemelisiniz. İyi sıhhi ve gıda işleme önlemleri ise söylemeye dahi gerek yok. Ancak sürekli olarak unutulan şey, üretim hattınızda sıklıkla iyileştirilebileceğidir çünkü bu sürekli bir süreçtir.

 

    GHP, İyi Hijyen Uygulaması anlamına gelir ve gıda tedarik zincirinin her yönünde gıda zinciri hijyen yönetiminde ve gıdanın güvenli ve tüketime uygun olmasını sağlamada önemli bir adımdır. Gıda tedarik zinciri, sanitasyon tesisleri, işçilerin hijyen uygulamaları, haşere kontrolü ve fiziksel ve kimyasal kirleticilerin önlenmesi gibi birçok yönü içerir. Genellikle HACCP, ISO 2200, GAP ve daha fazlası gibi diğer gıda güvenliği yönetimi girişimlerinin bir ön koşuludur.

 

    GHP uyumluluğu, minimum hijyen ve sağlık uygulamalarını kapsar. Gıda güvenliği standartlarınızı iyileştirmeye yönelik endişe alanlarını ve olası tuzakları vurgular. Denetim, neyin iyileştirilmesi gerektiğini ve potansiyel riskleri belirlemek için tesislerinizi, ekipmanınızı ve çalışma alanlarınızı kontrol eder.

 

    İşlenmekte olan gıdanın insan tüketimine uygun olduğunu oteller ve restoranlar için sektördeki düzenlemelere uymak için gereken minimum düzeyde olduğunu değerlendirir ve sağlar. Gıda kontaminasyonu ve hastalığı hafife alınmamalıdır ve GHP uyumluluğu, bu konuda size yardımcı olabilecek muazzam bir sistemdir.

 

    GHP'nin Gıda Güvenliğindeki Amacı Nedir?

Genel amaç, temel hijyen ve sanitasyon uygulamalarına uyumu sağlayarak gıdanın insan tüketimi için güvenli olmasını sağlamaktır.

 

    Ghp'nin Amacı;

 

    Yiyecek tüketiminden kaynaklanan hastalıkları/yaralanmaları önlemek.

Gıdanın insan tüketimine uygun olmasını sağlamak için ilkeler hakkında rehberlik etmek.

Tüm gıda tedarik zinciri boyunca gıda güvenliği bilgisini artırmak için sağlık eğitimi programları sağlamak.

    Gıda endüstrisindeki GMP uygulamalarının genel amacı, kontaminasyon riskini, geri çağırma riskini ve atık riskini azaltmaktır. Son olarak, üretim tesisleri tarafından üretilen tüm ürünlerin önceden belirlenmiş kalite standartlarına uygun olmasını sağlar.

 

    Gıda Endüstrisinde İyi Üretim Uygulamaları (GMP) Nedir?

GMP, güvenli gıdaları üretmek ve işlemek için gereken kalite sistemi olan İyi Üretim Uygulamaları'nın kısaltmasıdır.

 

    Sistem, üreticilerin mallarını belirli kalite standartlarına göre tutarlı bir şekilde kontrol etmelerini, üretim süreçlerini iyileştirmelerini ve bu prosedürlerde tutarlılığı teşvik etmelerini sağlar. GMP, tedarik zincirinin veya üretim ortamının her yerindeki ürün, tesis ve ekipmandan eğitim hijyeni uygulamalarına ve personele kadar tüm hususları kapsar.

 

GMP uyumluluğu, tesislerin, prosedürlerin ve sterilizasyonun sıfırdan yapılmasını sağlayan iyi kişisel uygulamalar, uygun depolama ve atık yönetimi ile ilgilidir. Ayrıca, su güvenliği izleme prosedürlerini, ekipman bakımını ve ürünlerin geri çağrılması ve izlenebilirlik amacıyla doğru şekilde etiketlenmesini içerir. Haşere kontrolü, GMP'lerin yerine getirilmesinde önemli bir yön olarak kabul edilir. GMP, tedarik zinciriniz için gerçekten önemlidir.

 

    GMP'nin 10 İlkesi Nelerdir?

da imalat sanayinde GMP ilkeleri sektöre göre değişiklik gösterebilir. Tüm gıda üreticilerinin uyması gereken on temel GMP ilkesi vardır:

 

    Standart Çalışma Prosedürlerinin (SOP'ler) adım adım prosedürlerini yazın.

SOP'leri/Prosedürleri uygulayın.

Süreç ve prosedürleri zamanında ve doğru bir şekilde belgeleyin, izlenebilirlik amacıyla.

Süreçlerinizi ve SOP'lerinizin etkinliğini doğrulayın.

Kalite ve güvenliği içerecek şekilde tesislere ve ekipmanlara dahil edin.

Tesisin, sistemlerin ve ekipmanın düzenli bakımını yapın ve kaydedin.

İş yetkinliği dahil olmak üzere içsel eğitimi oluşturun.

Temizliği rutin olarak teşvik edin, sanitasyon yoluyla.

Hem süreçler hem de bileşenler için sistematik kalite kontrol uygulayın.

Mevzuat uyumluluğunu ve GMP etkinliğini sağlamak için düzenli denetimler gerçekleştirin.

GHP ve GMP İşletmeniz İçin Neden Önemli?

GHP ve GMP'nin önemi, gıda ithalatçıları ve ihracatçıları için göz ardı edilemez. ISO 22000, gıda güvenliği ile ilgili olarak geliştirilmiş bir uluslararası standardı temsil eder. İşletmeler ürünleri için güvenli, saygın ve güvenilir kabul edilir. Bu nedenle, bu iki ilke, gıda kalite yönetiminin ve gıdanın tüketim için güvenli olmasının temelidir.

 

    Sonuç: Gıda Güvenliği Denetimleri: Gıda Sektöründe GHP ve GMP Nedir?

    İyi Hijyen Uygulamaları (GHP) ve İyi Üretim Uygulamaları (GMP), tüm gıda tedarik zinciri boyunca gıda kalitesini ve güvenliğini sağlamak için kullanılan iyi üretim uygulamalarıdır. Ancak bu uygulamaları işletme içinde tutarlı bir şekilde uygulamak çoğu zaman zor olabilir, bu nedenle bağımsız bir GMP denetçisi tutmak, gıda güvenliği süreçlerinizi değerlendirmenin ve gıda güvenliği önlemlerini iyileştirmenin etkili bir yoludur.

 

    Gıda güvenliği programınızın bir parçası olarak bağımsız bir GMP denetçisi tutmak, gıda güvenliği süreçlerinizin başarıyla uygulanıp uygulanmadığını değerlendirmenin ve genel olarak gıda güvenliği önlemlerinin iyileştirilmesine yardımcı olmanın etkili bir yoludur.

 

    QRS Belgelendirme Ghp Belgesi Ve Gmp Belgesi Konusunda AKREDİTE bir Belgelendirme kuruluşudur. Ghp Belgesi Ve Gmp Belgesi Belgelendirmeleri hakkında daha detaylı bilgi için 0232 364 49 03 no.lu telefondan bize ulaşabilirsiniz. Ghp Belgesi Ve Gmp Belgesi Belgelendirme talepleriniz için uzmanlarımızı aramaktan çekinmeyiniz.

Benzer Konular
HAKKIMIZDA
KAYRA PATENT ULUSLARARASI
BELGELENDİRME HİZMETLERİ
LİMİTED ŞİRKETİ
Anadolu Cad. No:340 Sarıbeyoğlu Apt. K:8 D:38
Karşıyaka İzmir
KAYRA-WEB Servisi
KAYRA-WEB Servisi
HAKKIMIZDA
KAYRA PATENT ULUSLARARASI BELGELENDİRME HİZMETLERİ LİMİTED ŞİRKETİ
Anadolu Cad. No:340 Sarıbeyoğlu Apt. K:8 D:38
Karşıyaka İzmir
Telefon:0 (232) 364 49 03
KURUMSAL
Ana Sayfa
Kurumsal
İletişim
Belge Ara
AKREDİTASYON
NAC Akreditasyon
KAYRA-WEB Servisi
.