Kategori : Kozmetik Sertifikaları
Yazar ; Bilal Demirci
Yayım Tarihi ; 10/06/2022
.
helal kozmetik belgelendirme aşamaları ve belgelendirme firmaları makale
Yakın Zamanda Eklenenler
.
Bize Ulaşın
Kozmetik Sektöründe Helal Sertifikası ;

    İslami şartlara uyan tüketici, ahlaki ve özellikle de dini reçeteleri ihlal etmeyecek şekilde imal edimesi ve pazarlanması gereken tüketim mallarının satın alınmasında özellikle dikkat ettiği unutulmamalıdır.

 

    Helal (helal) kavramı, Kuran'da Müslümanın tüketemeyeceği yiyecek ve içecekleri tanımlayan bir terim olan Haram (haram) kavramına zıttır.

 

    Helal sertifikasına sahip ürünler, - her bir bileşenin / bileşenin menşei ve satın alınan ve kullanılan ürünün üretim zinciri üzerinde - dini reçetelere bağlılığı garanti ettikleri için yasal kabul edilir. Ayrıca, bazı ülkelerde Helal sertifikasyonu , belirli ürünlerin girişi ve müteakip pazarlaması için temel gümrük gereksinimini temsil ettiğide unutulmamalıdır. 

 

    Genel anlamda, Helal belgelendirme prosedürleri, organik ürünler ve Kosher ürünleri için sertifikalandırma prosedürlerini anımsatır.

 

    Helal sertifikaları evet şu şekilde ayrılır ;

    Özel reçeteleri olmayan ürünlere uygulanacak sertifikalar.

    Zorunlu sertifikalar, yetkili organlar tarafından belirlenen gerekliliklere dayalı olarak sertifikasız ürünlerin satışının yasak olduğu ve sertifika kuruluşunun akredite edilmesi gereken ülkeler için gereklidir.

     Zorunlu belgelendirmenin gerekli olduğu durumlarda, sertifikalı ürünlerin gümrük kontrollerinden geçmesi garanti edilir, böylece ithalat / ihracat süreçleri basitleştirilir.

 

    Kozmetik Sektöründeki Firmalar Için Fırsatlar

    Bu sertifika, bir yandan kozmetik ürünleri ihraç eden şirketlerin (hem satın alma gücünün hem de kişisel bakıma ilginin arttığı) İslami inanç pazarlarına bile ulaşmasını sağlarken, diğer yandan müslümanların entegrasyonuna katkıda bulunur.

 

    Helal sertifikasına sahip tüketiciler, Müslüman olmayan ancak çevre ve ekolojik açıdan uyumlu üretim garantili ürünlerin tüketimi ile ilgilenen tüketicilere karşı da hassastır.    Piyasada ayrıca Mekke Hac için özel olarak tasarlanmış alkolsüz ve kokusuz kozmetik ürünler de bulunmaktadır.

 

    Helal Kozmetiklerin Özellikleri ;

    Kozmetiklerin hatta genel olarak vücut bakım ürünlerinin Helal sertifikasyonu için kapsamlı olmayan temel endikasyonlar çok fazladır ve evrensel olarak paylaşılan bir spesifikasyonu yoktur. Bu endikasyonlar hem bileşenlere hem de üretim yöntemlerine atıfta bulunur.

 

     Bir kozmetik ürününün Helal sayılabilmesi için  ,  bu bileşenlere sahip olmaması gerekir :

  • Domuzlardan elde edilir (nadir bir durum çünkü kozmetik şirketleri nadiren bu tür bileşenlere başvurur)
  • Müslüman dini tarafından izin verilen, ancak öngörülen ritüele göre kesilmeyen veya kesimden önce ölü hayvanlardan elde edilir.
  • Etil alkol, sarhoş edici maddeler veya sağlığa zararlı kabul edilen herhangi bir madde
  • Genetiği değiştirilmiş organizmalardan (GDO'lar).

    Ayrıca :
  • İzin verilen bileşenler domuzlardan veya alkolden elde edilen ürünlerle temas etmemelidir.
  • parfümlerde, kokularda, damıtılmış sularda, makyaj temizleyicilerde, saç/yüz/vücut losyonlarında etanol bulunması bu ürünleri haram kılar (Haram)
  • Ayrıca ürünlerde bulunan koruyucular ve çeşitli maddeler de Helal olmalıdır.
  • güzellik ürünlerinde hidrasyon amacıyla yaygın olarak kullanılan iki madde olan gliserin ve propilen glikolün kullanımına ilişkin işletmeden işletmeye farklı yorumlar vardır; bu nedenle kozmetik alanında kullanılan binlerce içerik arasından tatmin edici alternatifler bulmak gerekmektedir.
  • potansiyel olarak "yasa dışı" olduğu düşünülen başka ürünler de vardır, ancak bu durumda bunların kullanımına ilişkin yasak, atıfta bulunulan İslam hukuk ekolüne bağlıdır.
  • bazı sertifika kuruluşları, alkol kullanımını önlemek için uçucu yağlar için ekstraksiyon yöntemlerinin kimya yerine buhar damıtma içermesini zorunlu kılar.
  • Bazı kuruluşlar tarafından formüle edilen bir başka talep, bir bileşenin test aşamasında hayvanlar üzerinde test yapılmasının yasaklanmasıyla ilgilidir.     Çoğu durumda bileşenlerin uygunluğunun değerlendirilmesi için, kullanılan  hammaddelerin Helal olduğunu teyit eden tedarikçilerin sertifikalarına sahip olmak yeterlidir. 

        Üretim zinciri ;
        Helal sertifikası, tüm üretim zincirinin Helal olması gerektiği anlamına gelir.
  • sadece saf olmayan ürünlerle temastan kaçınılmalıdır
  • kontaminasyon durumunda tüm üretim döngüsü sterilize edilmelidir
  • tedarik zincirinin sanitasyon prosedürleri titiz ve belgelenmiş olmalıdır (referans, HACCP düzenlemeleridir)
  • Üretim ve paketleme hatlarında kullanılan sanitasyon ve sanitasyon ürünlerinin bileşenleri arasında alkol bulunmamalıdır.

     Dolayısıyla kozmetik sektöründe faaliyet gösteren bir firma için ; 
    iki ihtimal vardır  :
  • özel üretim hatları ile Helal ürünler için özel bir hat oluşturmak
  • Tesisleri sterilize ettikten hemen sonra Helal üretimi planlayın.

 

  QRS Belgelendirme Helal Kozmetik Belgelendirme Konusunda AKREDİTE bir Belgelendirme kuruluşudur. Helal Kozmetik Belgelendirme hakkında daha detaylı bilgi için 0232 364 49 03 no.lu telefondan ulaşabilirsiniz.

 

HAKKIMIZDA
KAYRA PATENT ULUSLARARASI
BELGELENDİRME HİZMETLERİ
LİMİTED ŞİRKETİ
Anadolu Cad. No:340 Sarıbeyoğlu Apt. K:8 D:38
Karşıyaka İzmir
KAYRA-WEB Servisi
KAYRA-WEB Servisi
HAKKIMIZDA
KAYRA PATENT ULUSLARARASI BELGELENDİRME HİZMETLERİ LİMİTED ŞİRKETİ
Anadolu Cad. No:340 Sarıbeyoğlu Apt. K:8 D:38
Karşıyaka İzmir
Telefon:0 (232) 364 49 03
KURUMSAL
Ana Sayfa
Kurumsal
İletişim
Belge Ara
AKREDİTASYON
NAC Akreditasyon
KAYRA-WEB Servisi
.