ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi – Dikkat Edilecek Noktalar ve Sorumluluklarınız ;
ISO 14001 Belgelendirmesi, kuruluşun yüksek uyumluluk standartları göstermesine yardımcı olur. Çevre Yönetim Sistemi, çevresel performansın arttırılmasına, uyumluluk unsurlarının yerine getirilmesine ve istenen çevre koruma seviyelerine ulaşılmasına büyük etkisi vardır. Çevre Yönetim Sistemi, herhangi bir kuruluşta aşamalar halinde kurularak, belirli işletim prosedürlerini takip etmektedir.
Çevre Yönetim Sistemi - Önemli Noktalar ;
Liderlik planlaması, destek kontrol kontrolleri, izleme ve iyileştirme ve daha fazlasını içerir. ISO 14001 Standardı, istenen düzeyde çevresel sonuç elde etmek için Çevre Yönetim Sistemi (ÇYS) oluşturmaya yardımcı olur.
ISO Sistem Uygulaması – ISO 14001 Standardı
Çevre Yönetim Sistemleri, sürdürülebilirlik, iş gücü yönetimi , çevre koruma ve iş büyümesine sistematik bir yaklaşım sağlar. Her büyüklükteki veya sektördeki şirketin tabiatı koruma ve çevre dostu olma sorumluluğu olmalıdır. Rekabetçi ve benzersiz kalmak için sosyal sorumluluğa sahip olmak anahtardır. Aynı zamanda tabiat dostu bir şirket olarak marka itibarını artırmaktadır. Bir Çevre Yönetim Sisteminin uygulanması, organizasyonel bağlam, liderlik desteği, planlama aşamaları, destek aşaması, günlük iş operasyonlarının uygunluğu, performans kontrolleri ve sürekli iyileştirme gibi geniş bir bağlantılı öğeler yelpazesini kapsar.
Çevre Yönetim Sistemi – Eylem Planı
ISO 14001 Belgelendirmesi, bir kuruluşun uyumluluk düzenlemelerine ulaşmak için sağlam bir Çevre Yönetim Sistemi uygulamasına ve çevreyi güvenli tutmak için kontrol noktalarını izlemesine yardımcı olur. Kuruluşun hedefi, ISO Standardı ilkelerine uygun olmalıdır. Üst yönetim, iş ilerlerken çevreyi koruma sorumluluğunu üstlenmek zorundadır.
Çevre Yönetim Sistemi - Eylem Planı
Doğal kaynakların kullanımını azaltmak, plastiği ortadan kaldırmak, Karbon emisyonlarını azaltmak, enerji tasarrufu vb. şirketin temel stratejisi olmalıdır. Üst yönetim, iletişim rollerini, sorumluluklarını, eylem planını tüm çalışanlara net bir şekilde devretmelidir. Ortak bir çevre güvenliği ve koruma hedefi doğrultusunda çalışmalarına yardımcı olacaktır.
Çevre Yönetim Standardı – Yaklaşım
Kalite Ekibi, mevcut sistemdeki güvenlik açıklarını ve riskleri belirlemek için boşluk analizini planlamalıdır. Şirket, Çevre Yönetim Sistemine yeterli kaynak tahsisini sağlamalıdır. EMS Standardı bir Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al döngüsünü takip eder. Gerekli çevresel uygunluğu sağlayan sistematik bir şekilde süreci uygulayacak ve kontrol edecektir. EMS Sisteminin başarısını ölçmek esastır. Çevrenin korunması ve etkilerinin azaltılması konusunda ÇYS sisteminin uygulanmasının belirgin sonuçları olacaktır.
ISO 14001, Çevre Yönetim Sisteminin gerçek zamanlı değişikliklere uyum sağlamasına yardımcı olacak sürekli bir iyileştirme sürecini takip eder. Düzeltici eylemler, uygunsuzlukların yönetilmesine, sorunların çözülmesine, hataların önlenmesine ve daha fazlasına yardımcı olacaktır.
ISO 14001 Belgelendirme Standardı Uygulamasındaki Adımlar ;
ISO 14001 Standardı, ayrıntılı kılavuz ve uygunluk gerekliliklerinden oluşur. ISO Belgelendirmesi, bir Çevre Yönetim Sisteminin uygulanmasını gerektirir. Kalite ekibi, kuruluş içinde bir farkındalık eğitimi tatbikatı yürütecektir. Belgelendirme Standardının kapsamı, bu aşamada ekibe göre nihai olacaktır. Daha büyük ekip, ISO Sertifikasyon Standardı hakkında net bir anlayışa sahip olacaktır. Boşluk analizi, mevcut ortam sistemindeki güvenlik açıklarını gösterecektir. Sağlam bir EMS sistemi uygulamak için gerekli bir eylem planı kazanmaktır.
Çevre Yönetim Sisteminin Uygulanması ;
ÇYS'nin uygulanması, kuruluşun çevre koruma için istenen hedeflere ulaşmasına yardımcı olacaktır. Ekip, tüm düzeltici eylemleri sisteme uygulayacak ve ISO Çevre Standardındaki en iyi uygulamalara ve yönergelere uyum sağlayacaktır. ÇYS Sisteminin yürürlükte olduğundan ve çevresel etkilerde önemli bir azalma olduğundan emin olmak için iç denetimler yapılacaktır.
1. ISO Sertifikası Almak ;
İç denetimin ardından ISO Belgelendirme Kuruluşu Denetimi gerçekleştirir ve ISO Sistemine uygunluk ve uygunsuzluklara göre firmaya Belgelendirme düzenler.
İç Denetim, ISO Danışmanı veya şirketin Kalite Ekibi tarafından gerçekleştirilecektir. Uyumsuzluk olup olmadığını kontrol edecekler ve sistemi iyileştirmek için tüm düzeltici eylemleri kaydeder. Ekip, Çevre Güvenliği ile ilgili tüm kontrol noktalarında bir çalışma yürütecektir.
2. Sistemin Bakımını Yapmak ;
ISO 14001 Standardı, kuruluşların sistem bakımının bir parçası olarak sürekli bir iyileştirme süreci yaşamasını sağlar. Ekip, Çevre Yönetim Sisteminin uyumluluğunu ve ISO 14001 yönergelerine uyumunu sürekli olarak kontrol etmelidir.
ISO 14001 Standardını Sürdürmek ;
Çevresel Yönetim Standardı, sistemin en son çevre koruma uygulamalarıyla tutarlı kalmasına yardımcı olur.
3. Sistemin Optimize Edilmesi ;
ISO sertifikası, herhangi bir uygunsuzluk için bir Denetimden sonra bir Belgelendirme Kuruluşu tarafından verilir. Ayrıca Denetçiler, ISO 14001 yönergelerine uygunluğu kontrol eder.
Çevre Yönetim Sistemi Belgesi üç yıl süreyle geçerlidir. Uygunluk ve herhangi bir uygunsuzluk olup olmadığını kontrol etmek için her yıl bir gözetim denetimi yapılır. ISO Sistemi tüm kontrollerden geçtikten sonra, ISO Belgelendirmesi önümüzdeki 3 yıl için yenilenir.