Yazılım endüstrisindeki pazar rekabeti, yenilik ve ürün kalitesinde istikrarlı bir artışa yol açmaktadır. Sektördeki şirketlerin pazarlarıyla ilgili bilgileri takip etmeleri ayakta kalabilmeleri için, pazar baskısına ayak uydurmalarına yardımcı olacak çözümler uygulamak önemlidir. Yazılım geliştirme süreçlerinde sürekli iyileştirme olmadan, yeterli kalite ve verimliliğe ulaşmak neredeyse imkansızdır. ISO 15504 veya Automotive SPICE gibi özel standartların uygulanması, doğru sonuçların alınmasına yardımcı olur. Bu yazıda, bu standartlara, gelişimlerine ve bir şirkette uygulanmasının sağladığı faydalara bir göz atacağız.
SPICE ( ISO 15504 ) Nedir?
SPICE Belgesi , (CMMI - Yazılım Süreç İyileştirme ve Yetenek Belirleme) olarak da bilinen ISO 15504, Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) ve Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) işbirliğiyle hazırlanmış uluslararası bir normdur. Başlangıçta SPICE, Avrupa Birliği tarafından finanse edilmiş ve CMMI'ye göre dizayn edilmişti. SPICE standardı, yazılım firmaları için hazırlanmış olup temel amacı, geliştirme sürecinin yeteneğini değerlendirmek ve geliştirmektir olarak tanımlanır.
SPICE standardı, endüstride geliştirilen ürünlerin kalitesinin iyileştirilmesi üzerinde bütünsel bir etki oluşturmak için iyileştirilmesi gereken yazılım geliştirme aşamalarının belirlenmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Model, sürecin etkinliğini ölçmek için de kullanılabilir. Yazılım şirketlerini değerlendirmenin çeşitli modelleri vardır ancak dünyada en yaygın kullanılanlardan biri ISO 15504 standardıdır. ISO 15504'e göre, yazılım üretim sürecinin değerlendirilmesi, proje planlama, proje yönetimi, yazılım geliştirme ve organizasyon süreçlerine odaklanmalıdır.
SPICE Sertifika Sürecinde Birkaç Aşama Vardır ;
Değerlendirme sürecinde SPICE, bir kuruluş içindeki süreçlerin yeterliliğini tanımlamaya yardımcı olan kendi PAM'sini (Süreç Değerlendirme Modeli) kullanır.
İki boyutlu bir yaklaşım benimser ve şunları tanımlar:
Süreç Boyutu – temel uygulamalar ve iş ürünleri gibi bir sürecin kapasitesini değerlendirmek için tüm temel göstergelere odaklanır.
Yetenek Boyutu – jenerik uygulamalar, genel kaynaklar ve jenerik iş ürünleri gibi süreç kabiliyetinin genel göstergelerine daha fazla odaklanır.
ISO 15504, 9 süreç özelliği ile ölçülen, 0'dan 5'e kadar bir ölçekte 6 yetenek düzeyine dayalı bir çerçeve sağlar:
SPICE'tan ASPICE'a – standartların geliştirilmesi ve uygulanması ;
Her süreç özelliği, dört puanlık bir derecelendirme ölçeğinde değerlendirilir:
Her özniteliğe ve her sürece atanan derecelendirme ile tablolar veya grafikler gibi çeşitli biçimler alabilen bir değerlendirme profili oluşturabiliriz. SPICE standardı, değerlendirme için katı düzenlemeler içermez. Bunun yerine, ISO/IEC 15504 yönergelerine uygun bir değerlendirme yapmak için uyulması gereken temel gereksinimlerin kapsamını tanımlar.
ISO/IEC 15504 modeli, farklı büyüklükteki ve farklı faaliyet alanlarındaki şirketlerde kullanılabilir. Standart, yazılım şirketinin iç yapısına veya iş felsefesine dikkat etmez. Belirli bir yazılım teknolojisi veya geliştirme süreci için de tasarlanmamıştır. Model, kaliteli yazılım mühendisliği için temel gereksinimleri sağlamayı amaçlamaktadır.
ISO 15504'TEN ISO 33000'E ;
Zaman içinde ISO 15504'ün gelişmesi gerekti, bu nedenle numaralandırma şeması ISO/IEC 33000 olarak değiştirildi. Bu değişiklikle, norm, süreç değerlendirmesinde eksiksiz bir teknik ve kavramsal revizyona sahipti ve artık hem yazılım hem de yazılım için konunun derinlemesine incelemesini sunuyor. gelişmekte olan kuruluşlar ve bu tür hizmetleri dışarıdan temin edenler için. ISO 33000, ISO 15504'ü revize eder ve BT alanındaki sistemlerin geliştirilmesi, bakımı ve uygulanmasında kullanılan süreçleri ve ayrıca hizmetlerin tasarımı, iyileştirilmesi ve sunulmasında kullanılan süreçleri kapsayacak bir değerlendirme çerçevesi sağlar. ISO 15504'ün aksine, ISO 33000'in ana hedeflerinden biri, süreç değerlendirmesi için küresel bir çerçeve ve iyileştirme süreçleri ve yönetim sistemleri için nihai bir çerçeve sağlamaktır. Değerlendirme sonuçları benzer kalıyor, bu, süreç performansının iyileştirilmesine ve süreçlerin kullanımıyla ilişkili risklerin tanımlanmasına yardımcı olabileceği anlamına gelir. Genel olarak, ISO 33000'e geçiş, daha eksiksiz ve güncel bir standart oluşturmak için yapılmıştır.
SPICE'ın evrimi olarak ASPICE ;
ISO 15504 numaralandırma değişikliğindeki değişikliğin yanı sıra, SPICE'ın kendisi de gelişti. Bu süreçte çeşitli sektörlerin etkisi önemli rol oynamıştır. ISO/IEC 15504 normu genel olarak yazılım odaklıdır. Bu nedenle, SPICE'ın piyasaya sürülmesinden sonra, daha belirli endüstriler için çeşitli süreç değerlendirme modelleri ve uzantıları geliştirildi,
Örneğin ;
ASPICE veya Otomotiv SPICE, ISO 15504'ten gelişen normlardan biridir. Ana odak noktası olarak, otomotiv yazılım geliştirme açısından en iyi uygulamaları ve süreçleri sağlar. Bu nedenle, ASPICE'ı SPICE'ın kendisine çok benzer şekilde, yazılım geliştirme süreçlerinin tanımlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi için bir çerçeve sağlayan bir değerlendirme modeli olarak tanımlayabiliriz. Sadece otomotiv endüstrisine ve onun kritik taleplerine uygulanıyor olması farkıyla.
Otomotiv Spice Rehberi
ASPICE sertifikası, üretim sürecinin her aşamasında iyileştirmeler yapıldığını garanti edebilir. ASPICE ayrıca ISO-26262 ve ISO SAE 21434 bağlamında da çalışır. Farklılıklara rağmen standartlar birbirini tamamlayıcı niteliktedir ve daha iyi bir yazılım geliştirme süreci sağlayabilir.
Automotive SPICE modelinin yapısı ISO 15504'e çok benzer. Değerlendirme sürecinde ayrıca Süreç Boyutu ve Yetenek Boyutu olmak üzere iki boyutlu çerçeveyi kullanır. Her ikisi de 6 yetenek düzeyi, 9 süreç değerlendirme özelliği ve 4 harfle (N, P, L, F) sunulan başarı ölçeğinden oluşan aynı ölçekte derecelendirilir.
Bu değerlendirme modeli, geliştirmenin her aşamasının yanında bir test aşaması içeren V modeliyle ilgilidir. ASPICE, minimum işlem kümesi olarak tanımlanabilecek VDA kapsamını kullanır.
V'nin sol tarafında yer alan bu model, aşağıdakiler gibi başlangıç aşamalarını içerir:
SYS.1 – Gereksinimlerin Belirlenmesi – aşama VDA kapsamı dışındadır, bu da onu kullanabileceğimiz anlamına gelir, ancak OEM tarafından gerekli değildir
SYS.2 – Sistem Gereksinim Analizi
SYS.3 – Sistem Mimari Tasarımı
SWE.1 – Yazılım Gereksinim Analizi
SWE.2 – Yazılım Mimari Tasarımı
SWE.3 – Yazılım Ayrıntılı Tasarımı ve Birim İnşaatı
Ve V'nin sağ tarafında, aşağıdakiler gibi ikincil aşamalar içerir:
SYS.4 – Sistem Entegrasyonu ve Entegrasyon Testi
SYS.5 – Sistem Yeterlilik Testi
SWE.4 – Yazılım Birimi Doğrulaması
SWE.5 – Yazılım Entegrasyonu ve Entegrasyon Testi
SWE.6 – Yazılım Yeterlilik Testi
Bu değerlendirme derecelendirmesi, yazılım geliştirme süreci üzerinde daha fazla kontrol sağlar ve ürün kalitesinin, zamanında piyasaya sürülmesinin sağlanmasına yardımcı olur ve sorunları hızlı bir şekilde belirleyerek ürün geliştirme üzerindeki maliyet etkisini azaltır.
SPICE ve ASPICE Uygulamalarının Faydaları
Standartlar birbirine çok benzediğinden, bu değerlendirme modellerini kullanmanın getirdiği bazı faydaları da paylaşırlar. Bu standartları kullanmanın avantajlarını bulmak kolaydır, aralarında aşağıdakileri vurgulayabiliriz:
SPICE veya ASPICE kullanmak maliyetleri, yanlış adımları ve çalışma süresini azaltma potansiyeline sahiptir. Yazılım geliştirme sürecindeki varsayılanların ve kusurların sınırlandırılması, üreticinin kusurlu bir aracı piyasaya sürmesini engelleyebileceği için otomotiv endüstrisi söz konusu olduğunda özellikle önemlidir.
Bu standartlar aynı zamanda müşterilerle iletişimi de geliştirebilir. Yanlış iletişimin önlenmesine yardımcı olurlar ve üreticiler ile iş ortakları arasında daha fazla şeffaflık sağlarlar. Bir müşterinin bakış açısından, bir tedarikçinin şirketindeki bir sürecin olgunluğunu ölçmek ve potansiyel bir teknoloji ortağının yeteneklerini belirlemek için de yararlı olabilirler.
Bir diğer önemli avantaj, bir sürecin olgunluğu ve bunun ürün olgunluğu ile ilişkisi ile ilgilidir. Genellikle, bir süreç ne kadar olgunsa, ürün olgunluğu da o kadar yüksektir. Bu, olası ürün hatalarını geliştirme sürecinin erken bir aşamasında tespit edip düzeltmek anlamına gelir. Tüm bunlar, sınırlı kaynaklara rağmen yeniliği teşvik ederken maliyetlerin düşürülmesini de destekler.
Organizasyonda SPICE ve ASPICE Kullanmanın Önemi ;
Burada gösterilen faydalardan elde edilen tüm değere rağmen, bir şirkette SPICE veya ASPICE uygulamasının ana nedeni, yazılım pazarında rekabetçi bir üretici olma ihtiyacı olmalıdır. Pek çok durumda, özellikle otomotiv endüstrisinde, bu sertifikalar olmadan ortak veya müşteri bulmak zordur. Bu standartların uygulanması, kimin güvenilir bir işbirliği ortağı olduğunu göstermeye yardımcı olur.
ASPICE kullanımı otomotiv endüstrisinde çok önemli görünmektedir. Hem tedarikçilerin hem de müşterilerin yola koydukları ürünler konusunda çok katı olmalarını gerektirdiğinden, ASPICE gibi bir standart sertifikasının karşılıklı olarak kullanılması, aynı yaklaşımı sağlayarak işleri kolaylaştırır. Sürece dahil olan tüm taraflar için kalite ve güvenliği ilk sıraya koyan bir yaklaşım.
Sonuç olarak, bir firmada SPICE veya ASPICE bulunmaması, diğer firmaların ve iş ortaklarının güvenini kaybetmesine neden olabilir. Bunları uygularken hem ürün geliştirme süreçleri hem de şirketin ticari yönleri açısından birçok fayda sağlayabilir.
QRS Belgelendirme firmasına SPICE Belgesi ( ISO 15504 ) Belgesi hakkında tüm sorularınızı sorabilirsiniz. SPICE Belgesi ( ISO 15504 ) Belgesi Belgelendirmesi hakkında daha detaylı bilgi için 0232 364 49 03 no.lu telefondan bize ulaşabilirsiniz. SPICE Belgesi ( ISO 15504 ) Belgesi hakkında talepleriniz için uzmanlarımızı aramaktan çekinmeyiniz.