ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminde , İşletmelerin Bilmesi Gerekenler Nelerdir?
Gıda Güvenliği Sertifikasyonu (ISO 22000:2018) , bir Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin gerekliliklerini tanımlayan uluslararası bir standarttır. Gıda Sektöründeki tüm kuruluşlar için vazgeçilmez bir sistemdir. ISO Sertifikasyonu, risk temelli bir düşünme yaklaşımını takip eder. Yiyecek ve İçecek Sektöründeki firmalar için hayati bir gerekliliktir.
Kuruluşta Gıda Güvenliği Standardının Faydaları
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemine sahip olmak kuruluşa büyük fayda sağlayacaktır. İşletmeyi geliştirmek ve daha fazla müşteri kazanmak için birçok yönden yardımcı olur. Ayrıca, ISO Standardı uygulamaları, gıda güvenliğini sağlayacak ve kaliteyi baştan sona koruyacaktır. Şirketin, hükümetin gıda güvenliği düzenlemelerine uymasını sağlar.
Gıda Yönetim Sistemi şunları sağlar:
Faydalar Gıda Güvenliği Standardı ;
Tüm güvenlik hedeflerinin yerinde olduğundan emin olmak gıda sektörü için gerekli bir sertifikadır. Ayrıca, kuruluş sürekli olarak daha memnun müşteriler kazanmasına vesile olur.
Gıda Güvenliği Yönetim Standardı – HACCP Kontrol Kontrolleri
Gıda Güvenliği Yönetim Standardı, üretimin çeşitli aşamalarındaki süreç kontrol noktalarından ve tehlike kontrollerinden oluşur. Kontrol noktaları tedarik zinciri boyunca dağılmıştır. Sistem genelinde şeffaflığı getirmeyi ve ekiplere daha fazla sorumluluk vermeyi amaçlamaktadır. Gıda güvenliği standardı, ISO 9001 Kalite Yönetimi yaklaşımı ile Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktası testlerini birleştirir. Sertifikasyon, her seviyede gıda güvenliğini sağlar. Bu nedenle Sertifika alan kuruluşlar, güvenlik tehlikelerini kontrol etme ve gıdanın her zaman güvenli olmasını sağlama becerisini gösterebilir. Gıda Güvenliği küresel bir endişe kaynağıdır ve gıda tüketiminden kaynaklanan herhangi bir yaralanma veya hastalıktan kaçınmak önemlidir. ISO 20000 Sertifikası, her türlü gıda üretimi, hammadde geliştiricileri, gıda ürünlerinin depolanması ve dağıtımı, paketleme, şişeleme, paketleme malzemeleri ve daha fazlası için idealdir.
ISO 20000 Belgesi Nasıl Alınır?
Gıda Güvenliği Standardı, popüler bir ISO Sertifikasyon Standardıdır ve gıda üretim ve işleme şirketleri için sahip olunması gereken bir Sertifikadır. Gıda güvenliği standardını elde etmek için birkaç adım vardır.
ISO Sertifikasını almak için doğru Sertifika kuruluşunu seçin.
ISO Uygulaması için deneyimli bir ISO Danışmanı ile bağlantı kurun
Mevcut Kalite Yönetim Sistemi üzerinde Boşluk Analizi yapın ve gerekli düzeltici eylemleri kaydedin
Politika kılavuzlarını oluşturun ve Gıda Güvenliği Standardı yönergelerini uygulayın. Uzman ISO Danışmanları, ISO Standardının doğru şekilde uygulanmasına yardımcı olacaktır.
Herhangi bir uyumsuzluğu kontrol etmek için uygulamadan sonra bir iç Denetim gerçekleştirin.
Belgelendirme kuruluşu, Kalite Yönetim Sistemini değerlendirecektir. Yönergeleri karşıladıktan sonra, Sertifikasyon şirket için verilecektir.
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi – Etkileri
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, kuruluşların gıda hizmetini gözden geçirmesine ve üretim ve dağıtım aşamalarında gıda güvenliğini sağlamak için iş fonksiyonlarını optimize etmesine yardımcı olacak kapsamlı bir süreçten oluşur. Gıda güvenliği standardının kapsamı hizmetin tüm aşamaları için geçerlidir. Gıda maddelerinin hammadde seçimi, hazırlanması, teşhiri, paketlenmesi, dağıtımı ve gıda maddelerinin korunmasına kadar uzanır.
Gıda Güvenliği Standardının Kapsamı
Gıda Yönetim Sistemi, gıda üretimi, depolanması ve dağıtımı aşamalarında en yüksek kaliteyi sağlayacaktır. Gıda güvenliği, gıdanın müşterilere doğru şekilde sunulmasını ve tüm güvenlik standartlarının karşılanmasını sağlayacaktır.
Örneğin bir otelde yemeklerin hazırlanması ve müşterilere teslimi tüm temizlik ve güvenlik standartlarını karşılamalıdır. Yiyecekleri her zaman taze tutmak için doğru sıcaklıkta tuttuğunuzdan emin olun. Ayrıca paketleme sırasında da gıda güvenliği birinci öncelik olarak kalmalıdır.
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Neden Gereklidir?
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, gıda maddelerinin ticareti, işlenmesi, paketlenmesi vb. ile uğraşan her kuruluş için faydalı bir unsurdur. Şirketin itibarını korumaya yardımcı olur ve şirketi korur. Bir restoranda yemek servisi eksikliğinden kaynaklanan olası sorunları kolayca önleyebilir.
Güvenlik standartları ve en iyi uygulamalar hakkındaki bilgiler, ekiplerdeki tüm çalışanlara sunulur. Restoranın her alanında verimliliğin ve üretkenliğin artmasına yardımcı olur.
Gıda Güvenliği Standardı ve Kontrol Edilecek Kontrol Noktaları
Gıda Güvenliği Standardı, sistemde herhangi bir güvenlik açığı olup olmadığını kontrol etmek için kontrol noktalarına sahiptir. Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktası (HACCP), gıda güvenliği ile ilgili olası riskleri analiz eder ve bunları azaltmak için kontroller uygular.
Gıda Güvenliği Standardı
Bu nedenle, kısaca Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, kuruluşta gıda kontaminasyonuna yol açacak tüm güvenlik açıklarının analiz edilmesine ve düzeltici önlemlerin alınmasına yardımcı olur. ISO sistemini kuran (danışman/personel), ekibin tüm süreçlerini ve işlevlerini değerlendirecek ve gıda güvenliğinin her zaman korunmasını sağlamak için düzeltici önlemler alınacaktır. Gıda Güvenliği Standardı, yeni müşteriler edinmenin ve güvenilir bir gıda tedarikçisi olarak güven oluşturmanın harika bir yolu olduğu için gıda endüstrisinde çok hayati bir gerekliliktir.