ISO Sertifikaları Gerçekten Tüm Endüstriler İçin Geçerli Midir?
ISO sertifikalarının yalnızca üretim yapan şirketler için geçerli olduğuna dair genel bir yanılgı vardır. Ancak durum böyle değildir. Büyüklüğü, iş kapsamı veya sektörü ne olursa olsun her şirket bir yönetim sistemi uygulamaktan ve bunu ilgili ISO standardına göre belgelendirilmekten faydalanabilir. Bu kısa blog gönderisinde, ISO sertifikalarının neden tüm endüstriler için geçerli olduğuna dair bazı bilgiler paylaşıyoruz.
Süreç Yaklaşımı
Yönetim sistemleri ve ISO standartları ile ilgili bir şey de “ne”ye değil, “nasıl”a bakılmasıdır. Tüm işletmeler, ait oldukları sektör ne olursa olsun, bir yapıya ve bir dizi sürece ihtiyaç duyar. Şirket ister tek bir çalışan ister büyük bir ekip tarafından yönetilsin, hepimizin analiz ve risk yönetimi ile desteklenen iyi organize edilmiş iş akışına ve kalite hedeflerine ihtiyacı var ve bundan yararlanırız. Şirketinizin takip etmeyi, uyarlamayı ve uymayı seçebileceği sayısız ISO standardı vardır. ISO standartları, bir işletmenin farklı yönlerinde tutarlılık sağlamak için mevcuttur: kalite, çevresel etki yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği vb.
ISO 9001 Ekibinizi Yönetmenize Nasıl Yardımcı Olabilir?
Şirketinizin kadrosu ile ilgili süreçleri yönetmenize yardımcı olması için ISO 9001 standardını kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Gereksinimleri, kuruluşların diğerlerinin yanı sıra performans değerlendirmesi, eğitim, etkinlik yoluyla ekibinizin yönetimini kolaylaştırmasına yardımcı olabilir.
Bir kuruluş içindeki insanları yönetme süreciyle ilgili Standardın çeşitli gereklilikleri vardır, bunlar aşağıda detaylandırılmıştır.
Gereksinim 7.1.6 – Kurumsal Bilgi
Standart, kuruluşun ürün ve hizmet uyumluluğunu sağlamak için öncelikle süreçlerini işletmek için gerekli kurumsal bilgiyi belirlemesi gerektiğini vurgular. İnsan yönetiminden bahsederken şirket bilgisinden de bahsediyoruz. Her ekip üyesinin, deneyim, prosedürler ve/veya eğitim aracılığıyla kurumsal bilgi içinde bir kaynak ve kilit bir parça olduğunu hatırlamak önemlidir.
Ayrıca ISO 9001, kurumsal bilginin iç ve dış kaynaklardan elde edilebileceğini önermektedir. Ayrıca iç kaynaklara “belgelenmemiş bilgi ve deneyim paylaşımı” olarak atıfta bulunulur ve insanları etkin bir şekilde yönetmek için bu paylaşım akışının sürekli ve sürekli olması ve örgütsel bilgiyi artırması gerekir.
Gereksinim 7.2 – Yeterlilik
İnsanları yönetmeye gelince, yetkinliği ihmal etmek neredeyse imkânsızdır. Bu özel gereksinimde, Standart, kuruluşun "kontrolleri altında iş yapan kişilerin gerekli yeterliliğini belirlemesi" gerektiğini , yani şirketin kuruluştaki farklı işlevler için ne tür bir yeterlilik istediğini ve ihtiyaç duyduğunu açıklar.
Standardın kendisinin de vurguladığı gibi, yetkinliği değerlendirmenin ve sağlamanın bir yolu eğitim, öğretim veya deneyimdir ve belirlendiğinde, kuruluş önceden belirlenmiş yetkinliği elde etmek için harekete geçmelidir.