ISO 9001 Risk Yönetimi Nasıl İşlenir? İş dünyasında hiçbir şeyi şansa bırakmamak önemlidir. Kontrol altında olmanın en doğru yolu, işletmelerin potansiyel olarak kesintiye yol açabilecek riskleri tanımladığı, değerlendirdiği ve bu risklerle başa çıktığı bir süreç olan risk yönetimidir.
Kuşkusuz, risk yönetimi, ISO 9001 standardının önemli bir unsuru olup, tüm yönetim sisteminde yerleşik olan risk temelli düşünme yaklaşımıyla ele alınır. ISO 9001 standardında risk yönetimi sürecinin nasıl sistemli bir şekilde ele alındığını anlamak için aşağıdaki maddeleri incelemek önemlidir.
Madde 4 - Kuruluşun Bağlamı ISO 9001'de risk yönetiminin nasıl ele alındığını görmek için Madde 4'te yer alan bilgilere bakıyoruz. Bu süreç, şirketlerin kendi iş kapsamları içinde hangi risklerin yer aldığını tanımlamaları ve belirlemeleri amacıyla tasarlanmıştır. Riskler, niceliksel ve niteliksel olarak değerlendirilmelidir.
Madde 5 - Liderlik ISO 9001 standardı, üst yönetimin liderliğinin önemini vurgular ve bir ürün veya hizmetin uygunluğunu etkileyebilecek risklerin belirlenmesi ve ele alınmasında onların katılımının ne kadar önemli olduğunu vurgular.
Madde 6 - Planlama Risk yönetimi, planlama olmadan gerçekleştirilemez. Kuruluşun, riskleri ve fırsatları belirlemek için nasıl harekete geçeceğini ve bunlarla nasıl başa çıkacağını planlaması gerekmektedir.
Madde 8 - Operasyon Tabii ki, tüm planlamayı eylemler izlemelidir. ISO 9001, kuruluşların riskleri ele almak için süreçlerini uygulamalarını ve kontrol etmelerini gerektirir.
Madde 9 - Performans Değerlendirmesi Kuruluş, planları hayata geçirdi ve uyguladı, şimdi onları değerlendirme zamanı gelmiştir. ISO 9001, kuruluşların riskleri izlemesini, ölçmesini ve değerlendirmesini gerektirir.
Madde 10 - İyileştirme Risk yönetimini uygulamanın bir amacı da elbette gelişmektir. Bu madde, şirketlerin riskteki değişikliklere yanıt vermesini ve iyileştirme sağlamasını gerektirir.