Kategori : ISO Sertifikaları
Yazar ; Bilal Demirci
Yayım Tarihi ; 17/03/2023
ISO 45001 İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgelendirme Süreci
Yakın Zamanda Eklenenler
.
Bize Ulaşın
    ISO 45001 İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgelendirme Süreci ;

    ISO 45001 Belgelendirme Sürecine Genel Bir Bakış

    ISO 45001 sertifikası, çalışanlar için sağlıklı ve güvenli bir işyerini teşvik etmek için gereklidir. Aşağıda sertifikasyon sürecini sizin için basitleştirelim.

 

    ISO 45001 Belgelendirme Sürecinin Eksiksiz Bir Özeti:

    ISO 45001'e Genel Bakış

    ISO 45001, "Kullanım kılavuzlu iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri - gereksinimleri" için uluslararası bir standarttır. ISO 45001, işyerinde en iyi sağlık ve güvenlik uygulamaları için minimum standardı belirler. ISO 45001 standardını uygulamak iş riskinizi azaltacak ve daha sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı yaratacaktır. Yasal ve düzenleyici standartları güvenli bir şekilde karşılama konusunda bir üne sahip olduğunuz için standart, şirketinize fayda sağlayacaktır.

 

    Adım 1: ISO 45001 Standardı ve Uygulama

    ISO 45001, standardı işyerinizde kullanmak ve uygulamak için bir çerçeve görevi gören on madde içerir. Standart,  bu on maddeyi beş bölüme ayırmıştır. Beş alan; Giriş, Planla, Uygula, Kontrol Et ve son olarak Önlem Al'dır.

 

    1. Giriş

    Giriş kısmı ilk üç cümleyi içerir. ISO 45001'in bu bölümü, standart ve nasıl yorumlanması gerektiği hakkında önemli bilgiler içerir. Bu bölümdeki maddeler şunlardır:

Madde 1: Kapsam

Madde 2: Referanslar

Madde 3: Terimler ve Tanımlar

 

    2. Planla

"Plan" kısmı dördüncü, beşinci ve altıncı maddeleri içerir. Bunlar standardın gerekliliklerinin başlangıcıdır. Bu bölüm, kuruluşunuzun iç ve dış sorunlarını anlamayı, bir sağlık ve güvenlik politikası oluşturmayı ve ISO 45001 uygulama hedeflerini belirlemeyi amaçlar. Plan bölümündeki maddeler şunlardır:

Madde 4: Kuruluşunuzun Niteliği

Madde 5: Yönetim ve Çalışan Katılımı

Madde 6: Planlama

 

    3. Yap

“Yap” kısmı, yedi ve sekizinci maddeleri içerir.

Yedinci madde, standardın belirlenmesinde yönetim desteği ve uygulamaya odaklanmaktadır. Sekizinci madde, yönetim beklentileri ve hedeflerinin işyerinde pratikte tutarlı bir şekilde karşılanmasını sağlar.

Maddeler aşağıdaki gibidir:

Madde 7: Yönetim Desteği

Madde 8: Operasyonlar

 

    4. Kontrol

"Kontrol et" bölümünün dört ana bileşeni vardır. Dört unsur, performansın izlenmesi, uygunluğun periyodik olarak değerlendirilmesi, düzenli iç denetim uygulamaları ve günlük ISO 45001 yönetimini rapor eden yönetim incelemeleridir. Dokuzuncu Madde:

Madde 9: Performans Değerlendirmesi

 

    5. Eylem

    Son bölüm olan "harekete geç", uygulamada ISO 45001 standardını sürekli olarak iyileştirmekle ilgilidir. Onuncu madde, işletmenizin ISO 45001 ile ilgili çalışma şeklini gözden geçirecek, düzeltecek ve iyileştirecek bir sisteme odaklanmaktadır. Bu bölümdeki madde:

Madde 10: İyileştirme

 

    UYGULAMA

ISO 45001'i uygulamak için, yönetim sistemlerinizdeki boşlukları görmek üzere mevcut prosedürlerinizi denetlemeniz gerekir. Bu boşluklar ISO 45001 standartlarını karşılamanın ilk adımıdır. Yeni yönetim politikaları ve prosedürleriyle boşlukları giderin.

Uygulama, kendi kendine değerlendirme ile kendi kendini yönetebilir. Standartları takip edin; çeşitli şirketler size yardımcı olacak sertifika kitleri sunar. Şirketler ayrıca bir danışman veya harici uyum görevlisi tutabilir. Sürecin ikinci adımı, ISO 45001 uyumluluğunu onaylamak için sertifika almaktır.

 

    Adım 2: ISO 45001 Sertifikasyonu

1. İç Denetim

    Bu zamana kadar, ISO 45001 standardı için tüm prosedürler ve değişiklikler kurumunuzda uygulanmış olmalıdır. Standardın düzgün çalıştığından emin olmak için “ Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al ” sürecini takip ettiğinizden emin olun .

ISO 45001 sertifikasını almak için bireysel kayıtlar ve belgeler gereklidir. Bunlar, politikaları, kriterleri, hedefleri ve diğer çeşitli kanıtları ve değerlendirmelerin, denetimlerin ve gereksinimlerin sonuçlarını içerir.

Planınızın etkili bir şekilde uygulandığından emin olmak için bir iç denetim gerçekleştirin. Bağımsızlığı ve güvenilirliği sağlamak için iç denetimi gerçekleştirmesi için dışarıdan bir danışman tutmak en iyisi olabilir.

 

2. Belgelendirme Kuruluşuyla İletişim Kurun

    Bir hizmet teklifi almak için seçtiğiniz sertifika kuruluşuyla iletişime geçin . İrtibat kişinizde, konum sayısı, çalışan sayısı, çalışan rolleri ve bağlam için işletmenizin doğası dahil olmak üzere işletmenizle ilgili farklı bilgiler ekleyin.

İşletme türü, belgelendirme maliyeti ve belgelendirmenin tamamlanacağı zaman ile ilgili deneyimlerini göz önünde bulundurun. Sürdürülebilir Belgelendirme, zamanında, katma değerli bir belgelendirme yolculuğunu garanti eder.

 

1. Dış Denetim

    Dış denetim, işe aldığınız belgelendirme kuruluşu tarafından yapılır. Dış denetimin, genellikle yaklaşık dört ila altı hafta arayla yerleştirilmiş iki aşaması veya turu vardır.

 

    Birinci Aşama:

Birinci aşamada, belgelendirme kuruluşu ilk ziyaret için gelir. Belgelendirme kuruluşu, işinizin doğası ve bu aşamada yer alan tüm süreçler hakkında daha fazla bilgi edinecektir.

Hangi sistemlerin devreye alındığını kontrol edecekler ve evrak işlerini, süreçleri kontrol edecekler ve uygulama yapınızı öğrenecekler. Denetçi, süreçlerinizdeki göze batan boşlukları kontrol edecek ve denetimin ikinci aşamasına hazır olmanızı sağlayacaktır.

Denetçi, ikinci aşamaya hazır olmadığınızı belirlerse, iki seçeneğiniz vardır. Birincisi, denetçi ikinci aşama denetimini daha sonraki bir tarihe erteleyecektir. İkinci seçenek, başka bir birinci aşama denetiminin daha sonra yapılması gerekeceğidir.

 

    İkinci Aşama:

İkinci aşamada, değerlendirici işinize ve süreçlerine daha derinlemesine bir bakış atacaktır. Belgelendirme kuruluşu gözden geçirmeler yapacak, çalışanlarla konuşacak ve kayıtları ve diğer bilgileri inceleyecektir. En önemlisi, değerlendirici süreçlerin iyi uygulanıp uygulanmadığını kontrol edecek ve sistemlerin ISO 45001 standardı tarafından tanımlanan minimum gereksinimleri karşılayıp karşılamadığına bakacaktır.

 

    Dış denetim üç sonuçtan birini verecektir:

    İlk sonuç, kuruluşunuzun sertifikalı olmasıdır. Değerlendirici iyileştirmeler verecektir, ancak herhangi bir uygunsuzluk yoktur.İkinci sonuç, bazı küçük uygunsuzlukların çözülmesi gerektiğidir. Değerlendirici, bu sorunları çözmeniz için size bir zaman çerçevesi verecektir. Uygunsuzlukların çözüldüğüne dair kanıt sunduktan sonra işletmeniz sertifikalandırılacaktır.

Üçüncü sonuç önemli bir uygunsuzluktur. Sertifikayı almak için işletmenizin muhtemelen başka bir denetimden geçmesi gerekecektir.

 

    4. Yıllık Gözetim

    ISO 45001 sertifikası için yıllık gözetim denetimi gereklidir. Bu yıllık gözetim, işletmenizin amaçlandığı gibi işlemeye devam etmesini sağlamak için gereklidir.

Genel olarak yıllık denetim, işletmenizin daha önemli veya yüksek riskli alanlarına odaklanacaktır. Gözlemlenen uygunsuzluklara odaklanacaklar.

 

    5. Yeniden Belgelendirme Denetimi

Sertifikasyon üç yıl geçerlidir. Yeniden belgelendirme denetimi, yıllık gözetim denetiminden daha derinlemesinedir.

Üç yıl geçtikten sonra belgelendirme kuruluşu kuruluşunuza geri dönecek ve geçmeniz halinde sertifikanızı üç yıl daha yenileyecektir.

 

    Belgelendirme Denetimi

    Başlama Zamanı

    Artık sertifikasyon sürecini baştan sona biliyorsunuz, başlama zamanı.

Kuruluşunuzun planını uygulamak ve ISO 45001 sertifikası almak altı ile on iki ay arasında sürmelidir. Kuruluşunuzun yönetim sisteminin, belgelendirme kuruluşunun denetim sürecinden en az üç ay önce tamamen çalışır durumda olması gerekir.

    ISO 45001 Belgesi Nerden Alınır, ISO 45001 Belgesini Kim Verir ? ISO 45001 Maliyeti Ne Kadardır?   
    ISO 45001 sertifikasının maliyeti genellikle kuruluş için çalışan sayısına ve sistemine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ön inceleme olmadan net bir rakam söylenemez. ISO 45001 Belgesine ihtiyacınız varsa bizi arayabilirsiniz. QRS Belgelendirme ISO 45001 Konusunda AKREDİTE bir Belgelendirme kuruluşudur. ISO 14001 Almak İstiyorsanız , 14001 Belgelendirmesi hakkında daha detaylı bilgi için 0232 364 49 03 no.lu telefondan ulaşabilirsiniz.
Benzer Konular
HAKKIMIZDA
KAYRA PATENT ULUSLARARASI
BELGELENDİRME HİZMETLERİ
LİMİTED ŞİRKETİ
Anadolu Cad. No:340 Sarıbeyoğlu Apt. K:8 D:38
Karşıyaka İzmir
KAYRA-WEB Servisi
KAYRA-WEB Servisi
HAKKIMIZDA
KAYRA PATENT ULUSLARARASI BELGELENDİRME HİZMETLERİ LİMİTED ŞİRKETİ
Anadolu Cad. No:340 Sarıbeyoğlu Apt. K:8 D:38
Karşıyaka İzmir
Telefon:0 (232) 364 49 03
KURUMSAL
Ana Sayfa
Kurumsal
İletişim
Belge Ara
AKREDİTASYON
NAC Akreditasyon
KAYRA-WEB Servisi
.