Vegan Sertifikası
Birçok kişi vegan yaşam tarzını, hayvansal gıda içermeyen bir beslenme biçimiyle ilişkilendiriyor. Ancak, bu yaklaşımı hayatımızın diğer alanlarına da yansıtmak mümkün. Artan sayıda tüketici, kozmetik ürünleri satın alırken vegan sertifikasına dikkat ediyor. "Gerçek" veganlar için bu durum oldukça önemli. Her geçen gün bu grup hızla büyümekte. Allensbacher pazar ve reklam ortamı analizi sonuçlarına göre, 2020 yılında 1,13 milyon kişi kendisini vegan olarak tanımlamıştır. Geçici bir ruh hali değil, köklü inançlar doğrultusunda hiçbir hayvansal ürün tüketmeyen bu "gerçek" veganlar, aynı zamanda vegan kozmetik, doğal kozmetik ve hayvanlar üzerinde test edilmemiş kozmetikler arasında kesin bir ayrım yapmaktadır.
Vegan Belgelendirme Aşağıdaki 3 Grupda Toplanmıştır;
Vegan Kozmetik:
Vegan kozmetik ürünleri, hayvanlardan elde edilen veya hayvanlar tarafından üretilen içerikler barındırmaz. Bal, hayvan kolajeni veya süt proteini içermezler. Ancak, vegan olmak otomatik olarak hayvanlar üzerinde test yapılmaması anlamına gelmez. Yasalar, şu ana kadar bu terimi açık bir şekilde tanımlamamış ve koruma altına almamıştır.
Doğal Kozmetik:
Doğal kozmetik terimi de korunmamaktadır ve neredeyse istenildiği gibi kullanılabilir. Ancak mühürlü ürünlerin bu sertifikanın tüm kurallarına uyması gerekir. Farklı yönergeleri olan birçok mühür bulunduğundan, doğal kozmetikler çeşitli şekillerde tanımlanabilir. Genel olarak bitkisel hammaddelerin yanı sıra hayvansal içerikler de içerebilirler.
Hayvanlar Üzerinde Test Edilmeyen Kozmetikler:
Almanya'da ve AB'de kozmetik ürünlerde hayvan testleri 2013'ten beri yasaklanmıştır. Ancak, yasal boşluklar da mevcut. Örneğin, yasak yalnızca kozmetikte kullanılan maddelere yöneliktir. Diğer ürün gruplarında kullanılan maddelerin hayvanlar üzerinde test edilmesine her zamanki gibi izin verilmektedir. Gerçekten hayvanlar üzerinde test edilmeyen kozmetikler, yalnızca uluslararası geçerliliği olan "Sıçrayan Tavşan" gibi mühürlerle belirlenebilir. Bu, bu tür ürünlerin aynı zamanda vegan olduğu anlamına gelmez, çünkü muhtemelen bal veya balmumu içerebilirler.
Vegan Sertifikasyonu Nasıl İlerliyor?
Vegan yaşam tarzı, kutuplaşma yaratabilir. Bununla birlikte, veganlık ve ona bağlı olarak vegan kozmetik ürünleri de açıkça ilerlemektedir. Her ne kadar sorunlar barındırsa da birçok marka için giderek vazgeçilmez bir özellik haline gelmektedir: vegan kozmetiklerin sertifikasyonu, yani vegan sertifikasyonu. Doğal kozmetik segmentinde olduğu gibi, birçok mühür sağlayıcısı da farklı kriterler belirlemiştir. Çoğu durumda vegan sertifikalarının kriterleri bilimsel temellere dayanmamakta, sadece "uydurma" olarak nitelendirilmektedir. Bu durum, büyük bir kafa karışıklığına ve şeffaflık eksikliğine yol açmaktadır. Ayrıca birçok farklı vegan sertifikası, gerçekten zaman alıcıdır. Örneğin, müşterilerimiz için hammadde sertifikasyon kuruluşlarından gerekli anketleri talep etmek için hammadde tedarikçileriyle iletişime geçmemiz gerekmektedir. Bu süreç, zahmetli bir işlem olup, birçok sorunun açıklığa kavuşturulması gerektiğinden haftalar, hatta bazen aylar sürebilir. Vegan sertifikası tedarikçilerinin zaman içerisinde tüm hammaddelerin kapsamlı veri bankalarını oluşturduğunu düşünebilirsiniz, ancak durum böyle değildir. Esas olarak mali nedenlerden dolayı, sürecin her zaman en baştan başlaması gerekmektedir.
Elbette çoğu hammadde tedarikçisinin kontrolü kaybetmeye yakın olması ve hatta vegan sertifikasyonu için birçok formu doldurmayı reddetmesi anlaşılabilir bir durumdur. Çoğu durumda kendi vegan beyanlarını yayınlarlar, ancak vegan sertifikası tedarikçileri bunları kabul etmemektedir. Vegan belgelendirme şartı koşmaktadırlar.
Sonuç olarak, ilgili tüm taraflar için can sıkıcı bir kısır döngü oluşmaktadır. Bizim için özellikle rahatsız edici olan şey, müşterilerimizin kaçınılmaz olarak vegan sertifikasyonunu kendi başımıza gerçekleştiremediğimizi düşünmesidir.
Sizin İçin Çözüm: QRS Belgelendirme Kendi Vegan Sertifikasyonunu Sunuyor
Bu koşullar göz önünde bulundurulduğunda, akreditasyonumuz kapsamında, yetkili kuruluş olarak kendi vegan sertifikasyonunu uygulamaktayız.
Vegan sertifikamız, kendi oluşturduğumuz herhangi bir kriteri kullanmaz; bilimsel olarak temellendirilmiş gerçeklere dayanmasının yanı sıra akredite edilmiş kurumlar tarafından prosedürlerimiz denetlenmektedir.
Bu, vegan sertifikamızın en son sürdürülebilir elde etme ve üretim yöntemlerini yansıttığı anlamına gelir. Vegan belgelendirme ihtiyacınız olduğunda, QRS Belgelendirme olarak yanınızdayız.